Tıbbi masaj uygulamalarının süresi

                                                     

Rehabilitasyon ve tıbbi tedavi uygulamalarının bir parçası haline gelen ve tamamlayıcı bir yöntem olan masaj uygulamaların da, seanslar öncesi konunun uzmanı hekim tarafından kişinin sağlığının değerlendirilmesi ve buna uygun bir masaj kürü tekniğinin seçilmesi gerekmektedir.  Tıbbi masaj uygulamaları gerekli durumlarda diğer fiziksel tıp yöntemleri ile kombine edilebilir fakat sıklıkla bireye özgün egzersiz uygulamalarıyla birlikte kombine edilebilinir. Egzersizden önce veya sonra tüm omurga boyunca yapılacak düzenli masaj uygulamaları, hareketlerin çok daha kolay yapılmasına ve ağrının azalmasına katkı sağlar. Terapötik masaj uygulaması, genellikle gebelerde sıklıkla görülen sırt, bel ve ayak ağrılarında da güvenle uygulanabilir. Düzenli masaj uygulamaları, genel sağlık durumunu hızlı bir şekil de iyileştirir, rahatlama sağlar, kas gerginliğini azaltır, anksiyete ve gerginliği azaltır, sağlıklı kişilerde sağlığın korunmasını destekler ve vücut zihin ve ruh sağlığı dengesini korur.

Tüm vücut masajı en fazla 30-45 dakika sürmelidir. Bölgesel masajlar ise 15-20 dakika uygulanabilir. Bu süre hastaya yapılacak masaj türü ve endikasyonlarına bağlıdır. Tedavinin sıklığı dokulardaki patolojik bulgulara, hastanın genel sağlık durumuna ve verdiği yanıta göre değişebilir. Özellikle ofis ortamında çalışanlarda sırt, boyun, baş ağrısı şikayeti olanlarda ve lenfödem de sonuç alınıncaya kadar her gün masaj terapisi yapılabilir. Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılmasında fayda vardır.

Yukarda bahsettiğimiz fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, onkoloji hastalarında da terapötik (tıbbi) masajın alt grubu olarak geçerliliği kabul edilmiş olan “onkoloji masajı” onkoloji tedavisi öncesinde, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında hastaların yaşam kalitesini arttıran ve bu zorlu tedavi sürecinin yan etkilerini azaltan bir destek tedavi olarak tamamlayıcı tıp uygulamaları içinde yerini almıştır.

Leave a Reply